• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

"Ik bied graag de veiligheid en rust die het kind of de jongere op dat moment nodig heeft."

Wie ben ik & Werkervaring

Ik ben Marjolein van Muijen en ik ben specialistisch begeleider bij Jeugdzorgpraktijk echtKinderachtig. Nadat ik in 2012 mijn Mbo Paardenhouderij en management niveau 4 diploma behaalde op het Groenhorst College in Barneveld, heb ik een behoorlijke tijd in de paardenhouderij gewerkt. In 2014 werd ik benaderd voor een functie om ondersteuning te bieden bij het geven van paardrijlessen aan cliënten vanuit de GGZ en de verslavingszorg. Dit waren volwassenen in de leeftijd van 18 t/m 65 jaar oud. Hier stortte ik mij vol enthousiasme en plezier in. Ik beschik over een certificaat om Paarden coaching te mogen geven. Dit kon ik ook goed kon inzetten tijdens deze functie. Ik werd hier zo enthousiast van, dat het werken in de zorg mij steeds meer ging trekken. Ik besloot om het roer om te gooien en de Hbo-opleiding Social Work te gaan volgen. Gedurende deze opleiding heb ik gewerkt op verschillende zorgboerderijen waar ik verantwoordelijk was voor groepsbegeleiding en individuele begeleiding. Hier heb ik ervaring op gedaan in het werken met kinderen met autisme, adhd, hechtingsproblematiek en trauma’s in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar oud. Maar ook jongeren met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen zoals autisme of het syndroom van down in de leeftijd van 16 t/m 30 plus. Ik heb veel plezier in het werken met kinderen en jongeren, of ze nu wel of geen gedragsprobleem hebben. Wel intrigeert het mij wat de stoornis of gedragsprobleem voor invloed heeft op een kind en zie ik ook graag de positieve kanten ervan. Denkend aan het waarnemen op detailniveau door autistische kinderen bijvoorbeeld en het goed kunnen omgaan en contact maken met dieren. Ik maak graag contact met het kind, achter de gedragsproblematiek.

 

Hoe werk ik

Sinds 2023 ben ik werkzaam bij echtKinderachtig, waarbij al mijn kwaliteiten en ervaringen tot hun recht komen. Tijdens de begeleiding heb ik steeds als uitgangspunt elke keer te kijken naar wat er op dat moment mogelijk is bij een kind of jongere. Hierbij vind ik het belangrijk om waar nodig ook voor langere tijd naast iemand te kunnen staan en hierin een vertrouwd gezicht te kunnen bieden. Wanneer er een goede vertrouwensrelatie opgebouwd is bereik je door het vertrouwen, rust en geduld met kleine stapjes uiteindelijk meer. Ik bied graag de veiligheid en rust die het kind of de jongere op dat moment nodig heeft. Daarbij houd ik in de gaten hoe de spanningsboog is op dat moment en daarin probeer ik mee te bewegen. Maar ook de benodigde structuur te bieden en de veiligheid waar de kinderen vaak naar zoeken. Soms dat extra zetje te geven, of juist te begrenzen. De eigen kracht en mogelijkheden van het kind stel ik hierbij centraal. Door mijn praktische ervaring op verschillende zorgboerderijen, weet ik hoe belangrijk de rust vanuit de natuur, dieren- en vooral structuur ontzettend helend kunnen zijn. Maar ook het inzetten van creatieve middelen en manieren om kinderen en jongeren zichzelf beter te leren begrijpen. Ik denk graag in oplossingen en vanuit mijn praktisch denkende kant wil ik hier graag vanuit ondersteunen.

Vanuit mijn eigen leven heb ik voor de nodige bergen gestaan, welke ik moest beklimmen. Ik ben opgegroeid van jongs af aan met gescheiden ouders en op jonge leeftijd heb ik mijn partner verloren. Mijn ervaringskennis op het gebied van rouw en verlies en traumaklachten probeer ik ook mee te nemen in de begeleiding. Door de levenservaring die ik meebreng, snap ik hoe belangrijk het is dat er iemand naast je kan staan en je op weg kan helpen ondanks de hobbels of bergen die er op je levenspad kunnen komen. Hierbij leg ik de nadruk op verder leren kijken dan dat wat er al is en in mogelijkheden durven denken.

Ik ben SKJ geregistreerd:

SKJ: 160007955